Coach, counsellor, teamcoach en organisatieadviseur

Met mijn komst naar Texel woon (2017) heb ik besloten om af te wachten welke mensen en opdrachten op mijn pad komen. Mijn oorspronkelijke professie is organisatie-adviseur (sociologie). Als snel kwam ik erachter dan een organisatieverandering beklijft als het personeelsbeleid (HR-beleid) de verandering ondersteunt. En zo ben ik op een gegeven moment gaan leidinggeven. Van adviseren aan managers zelf mijn handen vies maken en ervaren hoe lastig en leuk het is. In 2000 ben ik voor mezelf begonnen: coach, interim en teamcoach.

Coach en Counsellor

Een objectieve, menselijke blik, zodat jij verder kunt. Ik zoek met jou naar oplossingen, die passen bij jou en je situatie.

Vertrouwen

Vertrouwen is de belangrijkste succesvoorwaarde voor een goed resultaat. Op de pagina ‘persoonlijk’  vertel ik ook daarom over mijzelf. Een gedegen opleiding van 4 jaar en vele jaren werkervaring maken dat ik me coach en counsellor durf te noemen. Ik word gewaardeerd vanwege de rust, de vragen en de veilige setting.

Soort vraagstukken

Soms weet je het even niet. Dat is menselijk. Je moet het altijd zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Je eigen koers vinden, houden en ontdekken. Daar help ik u graag bij. Denk bijvoorbeeld aan een betere balans werk-prive, verminderen van werkdruk, stress weer een gezonde spanning wordt, voorkomen of herstellen van burn-out, re-integratie, loopbaanvragen en groeien in de (nieuwe) baan.

Aanpak

Mijn uitgangspunt is, dat je precies op het goede moment komt. Mijn aanpak is integratief. Mijn expertise is oprechte aandacht gecombineerd met verschillende methodes, zoals oplossingsgericht werken (Solution Focused Therapy), cognitieve therapie, familie- en organisatieopstellingen, rouwverwerking (Fiddelaar) en lichaamsgericht werken. Eckhart Tolle, het boek van vreugde en de natuur zijn belangrijke inspiratiebronnen.

Praktisch

U stuurt een mail naar info@uithethart.nl of belt 06-15086762. Als je op Texel woont, dan is het simpel. We maken een afspraak voor een intakegesprek. Daarna volgen max. 6 sessies.

Komt u van het vasteland, dan kunt u er een dagje of weekend van maken met een of meer coachingsgesprekken om met een helder uitgewaaid hoofd terug te keren. U kunt in een dagdeel (mini-retraite), dag of meerdere dagen op Texel werken aan uw doel. Een maatwerk cursus (combinatie van activiteiten en gesprekken) speciaal op u afgestemd. Ik ben regelmatig op het vasteland, zodat ik u voorafgaand of afsluitend aan deze cursus/retraite kan begeleiden.

 

Teamcoaching en persoonlijk leiderschap

Als organisatie adviseur en coach werk ik op verschillende niveaus tegelijkertijd.

De effectiviteit van de teamcoaching neemt toe door voorafgaand aan de teamdag een voorgesprek met de medewerkers op locatie. Het voorgesprek zorgt voor draagvlak, persoonlijk leiderschap en vertrouwen. Het heeft ook het karakter van een coachingsgesprek, waardoor de verandering al op individueel ingezet wordt.

Opdrachtgevers

Uit het hart voert opdrachten uit voor profit en nonprofitorganisaties op verschillende vakgebieden. En voor organisaties, die zich op het snijvlak van profit en nonprofit bewegen:

Maria den Hertog

Met wie ik ben, wat ik weet en wat ik leer, doe ik mijn werk voor u met u.

Wie is Maria den Hertog, wat drijft haar?

Op een professionele basis ontmoeten we elkaar zakelijk en persoonlijk. Ik ben dankbaar dat ik mensen mag begeleiden. De momenten, dat ‘het kwartje valt’, de momenten van inzicht, raken mij telkens weer.

Het is heerlijk om legitiem nieuwsgierig te mogen zijn, om (lastige) vragen te mogen stellen en daar nog voor gewaardeerd te worden ook. Ik word blij als ik een bijdrage mag leveren aan een betere organisatie.

Een greep uit mijn werkervaring

 • Organisatieadviseur (van grote fusietrajecten tot het maken van competentieprofielen)
 • Ontwikkeling en implementatie van personeelsbeleid als P&O beleidsmedewerker
 • Hoofd Personeel en organisatie (45 med., 3 CAO’s, grensvlak non-profit)
 • Interim manager en procesbegeleider (opbouw P&O-afdeling, ID-banen, afbouw uitzendbureau)
 • Trainer (teambuilding, strategie, competentiemanagement)
 • Coaching en Counseling (in opdracht van werkgevers, verzekeringsmaatschappijen en particulieren)

Mijn theoretische basis

 • Organisatiesociologie, veranderkunde Ontwikkeling (drs. 1984 – Rijks Universiteit Leiden)
 • Implementatie van personeelsbeleid (1995- kopopleiding RUL)
 • 4-jarige HBO-Opleiding coaching en counseling (afgestudeerd 2005- PSE)
 • 2-jarige Opleiding voor familie- en organisatieopstellingen (2004-2005 Hellinger)
 • 4-jarige yoga opleiding (afgestudeerd 2005 Wales)
 • Oplossingsgerichte gesprekstherapie (2012-2013 Caufman)
 • 2-jarig ervaring met de eerste fase van een promotie-onderzoek naar familiebedrijven (2013-2015 RUL)

Mijn persoonlijke groei

Zelfkennis en respect voor wat is, zijn essentieel voor mij. De natuur was op de boerderij van mijn ouders dichtbij. Leven en dood, besef van de seizoenen. Ondernemerschap, risico’s nemen, groei en met elkaar de klus klaren. Onze vakanties waren een dagje uit op het strand, waar mijn vader lag te slapen achter het windscherm.

Als kind heb ik het besluit genomen om ‘het’ alleen te doen en om de verantwoordelijkheid te gaan dragen voor mijn moeder, mijn overleden zus. Het was veilig om te vertrouwen op mijn intellect. Dat ik mijzelf hiermee een beperking oplegde, ontdekte ik pas veel later. Ik heb geleerd om elke keer opnieuw mijn hart te openen. Geleerd om mijn analytisch vermogen te verbinden met mijn hart.

Ik kom uit een getraumatiseerd gezin. Om niet te hoeven voelen, werd er gemanipuleerd. Gevoelens werden niet uitgesproken, bleven impliciet. Van de levens veranderende gebeurtenissen is de totaal onverwachte zelfdoding van mijn nichtje van 20 jaar het meest ingrijpend. Iedereen had de neiging om zich terug te trekken op zijn/haar eigen eiland. Ik weet, dat je elkaar alleen maar steun geven of ontvangen als je van het eiland afgaat. Dat is hard werken.

Ook de mantelzorg na het infarct van mijn vader en het overlijden van mijn ouders 2015 en 2016 hebben mij tot stilstand gebracht. Waar gaat het echt om? We hebben ons huis verkocht, heel veel spullen weggegeven en leven sinds februari 2017 op Texel. ‘Ja’ zeggen tegen mezelf, anderen helpen en zijn met de natuur.

 Als er iets aan de situatie gedaan kan worden, heeft het dan zin om somber te zijn?

Als er niets aan gedaan kan worden, wat heeft het dan voor zin om somber te zijn? (Shantideva, 18e eeuw)