Een op de 7 vrouwen heeft migraine (2)

12 september was het de Dag van de Migraine. Heb jij daar vaak last van? Dan ben je niet bepaald de enige, want 1 op de 7 vrouwen wordt regelmatig geveld door migraine, tegenover 1 op de 17 mannen. De WHO noemt migraine een van de drie meest invaliderende ziektes bij vrouwen wereldwijd. Ondanks dit enorme aantal is er nog maar opvallend weinig over de aandoening bekend. 

Migraine is een chronische hersenziekte die zorgt voor aanvallen van ernstige, bonzende hoofdpijn, vaak aan een kant van het hoofd. Deze hoofdpijn gaat vaak gepaard met andere symptomen als misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. De aanvallen kunnen vier uur tot enkele dagen duren. Voor de pubertijd komt migraine iets meer voor bij jongens dan bij meisjes, hierna krijgen bijna drie keer zo veel vrouwen als mannen te maken met deze hersenziekte.

Migraine is een onzichtbare ziekte die helaas vaak wordt onderschat. “Ik heb ook wel eens hoofdpijn” en “Je moet gewoon minder stressen” horen patiënten dan. Niet alleen het leed voor een patiënt, ook de gevolgen voor de maatschappij worden onderschat. “De economische kosten voor de maatschappij, onder andere door verzuim, zijn astronomisch. Er wordt geschat dat we in Nederland alleen al vele miljarden euro’s per jaar verliezen door migraine”, zegt neuroloog Gisela Terwindt.

(bron Opzij 12 september)

Laat een reactie achter