Praktijkervaringen Hormoonyoga

Een anekdote

Een paar jaar na de overgang merkte ik dat het vrijen steeds stroever ging. Het leek wel of de penis van mijn partner gewoon niet meer paste. Glijmiddel hielp ook niet dus veranderden we onze manier van vrijen en vermeden dit deel van het proces gewoon.  Een tijd lang was dat prima, maar na verloop van tijd voelde ik me toch een beetje onbehaaglijk. Was dit wel normaal? Zou er soms iets met me aan de hand zijn? Ik kon er niets over vinden op internet, maar misschien heb ik niet goed gezocht. Uiteindelijk ging ik toch maar naar de huisarts. Ik ga naar zo’n praktijk waar je elke keer iemand anders treft, deze keer een jonge vrouw, ik denk een jaar of 35?

Ik legde haar het probleem voor en het eerste dat ze aan me vroeg was of ik me ervan bewust was dat voor ons de periode dat seks nodig was voor reproductie voorbij was. Ik was tenslotte de overgang voorbij. Ik heb haar denk ik stomverbaasd aangekeken. Aangezien in mijn jonge jaren de pil al was uitgevonden, was voor mij de combinatie seks en zwanger worden niet de enige optie.

Ze vertelde me dat het feit dat de wand van mijn vagina stugger en droger werd normaal was, maar dat ze gemerkt had dat oudere mensen toch nog behoefte aan intimiteit hadden en dat ze me toch wel kon helpen. Ik was nog steeds verbijsterd, maar vroeg toch wat ze dan voor me kon doen.

Ik ging weg met een receptje voor een hormoonpil die ik dagelijks moest slikken. Bij echt langdurig gebruik, langer dan 10 jaar had ik hiermee een verhoogde kans op borstkanker, maar ze dacht zelf dat ik het zo lang  niet nodig zou hebben. Met de leeftijd zouden onze behoeften veranderen en wellicht had mijn partner over een paar jaar geen behoefte meer aan seks, zei ze er nog achteraan.  Toen moest ik echt moeite doen om mijn lachen in te houden, ik heb haar bedankt en ben schaterend naar mijn partner terug gefietst.

Ik heb het verhaal in geuren en kleuren aan hem verteld en we hebben er samen smakelijk om gelachen.

Ik ben braaf gaan slikken en na anderhalve week was ik toch wel nieuwsgierig geworden. Toch wel tot mijn verrassing was mijn vagina een stuk vochtiger en paste de penis van mijn partner er gewoon weer in.

Toch jammer dat je zo’n verhaal niet bij de koffieautomaat kan vertellen op je werk, want dat voelt toch wel een beetje  gek. Daarom ben ik blij dat ik mijn verhaal via Maria met andere vrouwen kan delen. Ik ben de arts om veel verschillende redenen erg dankbaar. Ze heeft me gerustgesteld dat mijn lijf zich normaal gedraagt en deze klacht geen ziekteverschijnsel is maar gewoon bij mijn levensfase hoort. Ik ben haar dankbaar voor het recept dat ze me ondanks haar wat beperkte inzicht heeft voorgeschreven. We kunnen nu weer kiezen of we met of zonder gemeenschap willen vrijen. Ze heeft me heel veel plezier bezorgd, ook omdat ik me elke keer dat we vrijen toch een beetje een rebel voel. Ik doe iets wat bij een andere levensfase hoort en daardoor voel ik me reuze wild en jong.  Ik realiseer me ook weer dat ik vroeger ook van dit soort ‘kort door de bocht’ opvattingen had over andere mensen en ik ben blij dat ik dat nu ik ouder ben geworden veel minder doe.

Ik ben van plan dit pilletje een of twee jaar te slikken en dan schijnt het een tijd te duren voor de verschijnselen terugkeren. Ik ben benieuwd hoe we dat dan gaan ervaren en als ik nog steeds behoefte aan vrijen heb ga ik zeker terug naar de huisarts voor nog een receptje, of heeft er iemand nog een andere oplossing? Laat het me weten via info@uithethart.nl en ik geef het aan haar door.

Ervaringen tijdens de workshop

“Heerlijk” “Ik voel voor het eerst mijn eierstokken””Nooit geweten waar mijn schildklier of hypofyse zat” “Lekker zo’n dag helemaal voor mezelf.” Bijzonder met vrouwen onder elkaar.” “Ik hoor hier heel veel.”
“Pittig” “Lekker om te doen.” “Lijkt wel een work out.” “Ik vond het een inspirerende en mooie dag en zal het zeker aanbevelen bij andere vrouwen.”

Praktijkervaringen van vrouwen met een kinderwens

Meerdere vrouwen hebben mij verteld, dat zij kort na het volgen van de workshop zwanger zijn geworden.
Vrouwen hebben het gebruikt als ondersteuning in de IVF-procedure en hebben me laten weten dat het goed is verlopen. De hormoonyoga geeft je een mogelijkheid om zelf iets te doen. De innerlijke rust in deze emotionele en fysiek enerverende proces is waardevol.
“Het is me aardig gelukt om het thuis te blijven doen, alleen niet voor heel lang. Ik ben inmiddels 13 weken zwanger! (2x)”Ik heb slechts 1 keer nog hormoonyoga thuis gedaan, de week  na de workshop. De week na de workshop mocht ik namelijk een IVF behandeling ondergaan en, jawel, ik bleek zwanger! Ik ben nu ruim 14 weken. Echt geweldig dat dit na de 1e poging gelukt is en misschien heeft de hormoonyoga workshop hier een positieve invloed op gehad!

Om je hormonen weer in balans te brengen na zwangerschap(pen)

Als ik bevallen ben en ik heb weer puf voor yoga dan ga ik zeker de hormoonyoga weer oppakken, omdat jij toen zei dat dit hielp om hormonaal sneller weer in balans te komen.

Het effect op PMS, migraine en onregelmatige menstruatie

NB het heeft ook een positief effect als je last hebt van PCOS of endometreose. Een deelnemer heeft mij een geboortekaartje gestuurd!
“ik ben op 6 februari geweest en nu voor het eerst weer ongesteld. Zonder klachten! Ik doe de serie op zondagochtend.”
“Ik heb heel braaf een paar keer per week de oefeningen gedaan en was blij toe ik merkte dat mijn menstruatie niet zo snel kwam als voorheen. Maar nu komt het helemaal niet meer! Dat was ook weer niet de bedoeling en ik ben maar even gestopt met de oefeningen in afwachting van de menstruatie. Yoga is echt heel krachtig!”
Ik voel me er heel goed bij, heb meer energie, ben vrolijk en mijn menstruatie is weer helemaal op gang gekomen! (daarmee was ik erg aan het kwakkelen, soort pre-overgang, denk ik).
Ik ga er absoluut mee door, en kan het iedereen aanraden. Het is wel waar dat het even duurt voordat je echt resultaat voelt. Bij mij toch zeker 2 a 2,5 maand.”

Ervaringen met overgangsklachten (libido, gewicht, haar, opvliegers, vaginale droogte)

“De hormoonyoga is een vast onderdeel van mijn leven geworden! In het begin merkte ik heel snelle (positieve) verandering. Toename libido, lekker fris in hoofd, en actief gevoel). Ik deed het toen zo’n 6x per week…”
“Hallo Maria, ik wil je graag even laten weten hoe ik de laatste 2 maanden de beoefening van de hormoonyoga heb ervaren.Ik doe driemaal per week de serie. Het had meteen een enorm effekt: ik had veel meer energie. Na twee weken was ik twee kilo afgevallen (was niet de bedoeling), inmiddels is er weer 1 kilo bij.Ik heb geen last meer van wisselende stemmingen, pms, mijn menstruatie is minder pijnlijk en minder bloedverlies; de vervelende vaginale afscheiding die ik elke maand had (midden vd cyclus) hield meteen op.Ik voel me “ jong” en mooi. Ik ben er heel blij mee, en heb je flyer naar een aantal vrouwen doorgestuurd. Jammer dat het niet helpt tegen hoofdpijn, kiespijn en slapeloosheid…
“Ik heb 26 september jl. bij jou de cursus hormoon yoga gevolgd en doe sindsdien de oefeningen 3 of 4 keer per week. Dat lukt prima. Tot mijn grote verbazing ben ik nu ineens weer gaan menstrueren. Na bijna een half jaar helemaal niets meer. Ik ben ervan overtuigd dat dit met de hormoon yoga oefeningen te maken heeft. Dus, het werkt. Ik doe de serie nu elke ochtend in plaats van de zonnegroet. Ik voel me erg goed. Meer energie. Stralende huid en ogen.”
Het lukt op de dagen dat ik niet werk en tijd en rust kan vinden om de serie te doen. Ik voel me er goed bij, geen grote veranderingen maar meer bewustwording.”
Ik kwam eigenlijk om te proberen met de yoga de opvliegers te bedwingen. Dat lukt helemaal niet. Het zij zo, maar ik blijf het toch doen [1 – 2 x per week s’ochtends vroeg’] omdat ik me er gewoon goed bij voel qua lijf en energie. Ik merk het duidelijk aan mijn dag als ik s’ochtends de serie doe, dus nogmaals dank.”

En soms is het niet de vorm die bij je past

Ik heb de dag heel fijn ervaren, je manier van begeleiden en hoe je de sfeer aan de groep geef vond ik geweldig. Ik was erg enthousiast en had veel zin erin om aan de slag te gaan.
Na afloop van de dag voelde ik me heel goed, maar ’s nachts krijg ik een onrustig en hyper gevoel. Sinds gisteren doet mijn keel erg pijn en de schildklier is nog heel onrustig. Ik ben bang dat door de vuurademhaling ik te veel in Kundalini-energie schiet. Met teleurstelling moet ik voor mezelf constateren dat de hormoonyoga voor mij niet de weg is om me beter te voelen tijdens de overgang.
Ik wens je veel succes met geven van de cursussen en kan alleen zeggen dat je het heel fijn doet.