Mag je een vrouw vragen naar haar kinderwens (2)?

Eva Jinek: “Ongepast en ongemanierd”
Het lijkt heel gewoon om vrouwelijke BN’ers in interviews te vragen of ze kinderen willen, zoals Bridget in het interview met Katja. Eva Jinek zei daar eind vorig jaar over in het AD: “Vanuit de behoefte om iemand tegemoet te komen heb ik er altijd antwoord op gegeven, maar ik word nu steeds kwader als het mij of mijn vrouwelijke collega’s van een bepaalde leeftijd wordt gevraagd. Ik wil een punt maken en zal die vraag als journalist ook niet meer stellen.”

Privékwestie
Ook als je geen Bekende Nederlander bent, krijg je die ene nieuwsgierige vraag regelmatig te horen. Je moeder wil weten wanneer ze oma wordt. Je oom begint op elke verjaardag over je biologische klok. Je buurvrouw merkt op dat je er wel de leeftijd voor hebt en dat je vast een goede moeder zou zijn. Je collega vraagt gekscherend of jij straks soms ook ineens met zwangerschapsverlof bent. En natuurlijk willen werkgevers het altijd graag weten, ook al mogen ze er eigenlijk niet naar vragen.

Als we weten hoe iemand over het krijgen van kinderen denkt, helpt dat ons om een idee te vormen van de persoon die we tegenover ons hebben. We zijn nieuwsgierig naar de mensen om ons heen. Bovendien zijn kinderen een dankbaar gespreksonderwerp. Logisch allemaal. Maar het is niet hetzelfde als vragen waar je naartoe gaat op vakantie hè? Het is een heel persoonlijke en intieme vraag. Een privékwestie.

Het is ook niet zo dat je kinderen bij Thuisbezorgd.nl kunt bestellen. Misschien heb je lichamelijke problemen waardoor zwanger worden er voor jou niet in zit. Misschien zit je al jaren in de medische molen omdat het via de natuurlijke weg niet lukt. Misschien is het een heet hangijzer binnen je relatie en wil jij wel kinderen maar je partner niet. Misschien is er nog geen geschikte partner in beeld en heb je daar veel verdriet van. Misschien wil je helemaal geen kinderen. Misschien heb je gewoon geen zin om aan kennissen/collega’s/mensen die je amper kent uit te leggen hoe de zaken er voor staan.

Tenzij je een vertrouwensband met iemand hebt laat je de vraag “Wil jij eigenlijk kinderen?” het beste dus maar gewoon achterwege. Als er iets te vertellen valt kom je het heus wel te weten, als het moment daar is (uit Opzij augustus 2017).

Laat een reactie achter